В миналото, за да може да нарисува своя картина, човек е трябвало години да се обучава в художествено училище или поне да завърши скъпо струващи курсове по рисуване. Сега нещата съвсем не са така! Благодарение на картините за рисуване по номера, всеки който има желание, независимо от пола и възрастта си, за няколко дни може да създаде своя собствена картина.

КАК СЕ РИСУВА КАРТИНА ПО НОМЕРА С АКРИЛНИ БОИ

  1. Изберете си достатъчно осветено място, за да не се налага да напрягате зрението си, когато разглеждате дребни сегменти и тънки линии.
  2. Осигурете си нужното пространство. Покрийте го, за да не се изцапа.

Случва се по време на работа боята да се сгъсти. Ако това се случи не се притеснявайте, а я разредете с няколко капки вода. След отваряне на контейнерчетата боята може да се съхранява максимум до четири месеца, при спазване на някои основни правила:

  • Винаги плътно затваряйте контейнерчетата, за да не навлиза въздух вътре.
  • Предварително почиствайте засъхналите излишъци от боя.
  • Ако боите са много гъсти, добавете 4-5 капки чиста вода и затворете контейнерчетата, като ги притиснете с пръсти.


ЗАПАЗВАНЕ И ГРИЖА ЗА ЧЕТКИТЕ И ПОМОЩНИТЕ МАТЕРИАЛИ

Четката е най-лесно и удобно да се държи , както се държи химикал. При това ръката Ви трябва да има опора. Това е достатъчно условие ръката Ви да не се умори, а картината да се получи точна. Като начало трябва да усвоите работата с четката: старайте се на всеки отбелязан с номер фрагмент да нанесете равномерен слой боя, без да излизате от контура. След като усвоите това, може да експериментирате с дебелината на слоя, даже и с рисуване на точки, ако това се изисква от художествения замисъл.

  • Когато започвате да рисувате, напълнете си съд с вода, в който може да изплаквате четките.

Обикновено е набора има 2-3 четки, но всичко зависи от детайлизацията на оцветяване и от производителя. Всички аксесоари, които са включени в комплекта и са много качествени и улесняват работата. Само че някои художници – любители предпочитат от рано да купуват инструментите си. Те отделно нанасят тъмните и светли цветове и оцветяват всичко с четка с нулев размер. Тези хитрости помагат собственоръчно рисуваната от Вас картина да изглежда красиво и точно.

Основни изисквания при грижа за четките:

  • Когато свършите да рисувате, измийте четките с домакински сапун и подсушете със салфетка. Не експериментирайте с химически вещества с цел по-добро почистване.

  • Боите разбърквайте с клечка, а не с четка.
  • Не използвайте сешоар, защото високата температура може да навреди.

ТЕХНИКА ЗА РИСУВАНЕ ПО НОМЕРА

Има много съвети как да се рисуват картини по номера, но каквато и техника да се избере, важното е да се помни, че боята трябва да се взима само на върха на четката, за да не се зацапва платното. Ако случайно сте капнали, изчистете излишното количество с тампон за грим или навлажнен плат.

Започнете от фона към центъра на композицията: размитите елементи се изобразяват на заден план, а главните се изнасят напред. Някои първо оцветяват всички участъци с черни, сини и зелени оттенъци, преминавайки след това към червено, жълто и бяло. Този подход позволява да се използва само една четка, която на практика не се сменя. Четката се измива и подсушава със салфетка след всеки нанесен цвят.

ХИТРОСТИ И ТРИКОВЕ

Съществуват четири принципа на работа при оцветяване на платното, които се помнят много лесно, тъй като са изключително логични и функционални:

  1. От светло към тъмно: оцветявайки белите, жълти, светло сини и розови участъци още в самото начало, избягвате случайните петна. Много по-лесно е да изтриете или да покриете с друг цвят с пастелен оттенък светлите участъци,отколкото с тези с ярък или тъмен цвят!
  2. От голямото към малкото: Ако от самото начало оцветите всички едри детайли на картината, не само ще успеете да избегнете споменатите петна и грешки, но и ще можете правилно да нарисувате детайлите и малките детайли, както и да поставите точните акценти. Така ще бъде по-лесно да съпоставите малките неща с основните смислови петна на картината. Помислете сами: ако оцветите вазата и трите най-едри цвята в нея, ще Ви бъде много по-лесно да разположите наоколо по-дребни цветове и листата на букета.
  3. От центъра към краищата: ако работите по този начин, нито с ръка, нито с лакът ще можете да размажете нанесената вече боя в края на рисунката.
  4. От горе надолу: този начин на движение по платното не позволява да се размажат или изтрият нанесените бои, а те ще съхнат в процеса на работа. Когато стигнете до долния край, отгоре картината на практика ще бъде суха.

ЯРЪК МИКС - КАК ПРАВИЛНО ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВАТ ЦВЕТОВЕТЕ?

Като правило в набора от цветове боите вече са смесени, защото номерата им са толкова много и всеки от тях означава определен оттенък, който със съвсем малко се различава от предишния. Ако в процеса на работа Ви се свърши нужния Ви цвят, можете да си го направите от наличните бои. Обикновено по-рано свършват светлите тонове, тъй като светлите петна в картината като цяло са повече от тъмните. Достатъчно е да смесите белия цвят с онзи тон, който е най-близък по оттенък до нужния . Това е най-добре да се прави на палитра или парче картон, а не непосредствено в бурканчето, за да не повредите (разбира се, без да искате) цялото количество боя.

НЯКОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРИКА ОТ НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

  • Направете снимка на платното преди да започнете работа. В днешните времена почти всеки от нас има в телефона си фотоапарат с резулюция, която е повече от достатъчна за тази задача. От своя страна една снимка на платното ще ви спести излишни главоболия, ако нещо се обърка и трябва да си спомните кой цвят къде беше.
  • Използвайте по-малко боя, отколкото Ви се струва че е нужно. Доста пъти пространствата, които трябва да се запълнят, са много малки и сложни и използването на повече боя, отколкото ви е необходимо, може да обърка нещата сериозно. Вземайте с четката малки количества и добавяйте, докато работите, вместо да топите четката обилно.
  • Използвайте бяла боя, за да отстраните грешките. Бялата боя е най-добрият ви приятел в случай, че направите грешка и запълните грешен цвят или вместо да почистите краищата на картината. Може да се използва и за да "светнат" цветовете Ви чрез нанасяне на слой бяла боя отдолу.

ЕФЕКТИВНО И ЕФЕКТНО: РАЗМИТИ ГРАНИЦИ

Колкото и невероятно да звучи, има само 2 начина: създаване на ясни или размити граници. Така на картината може да бъде предадена и дълбочина, и изразителност, и професионален вид. За да разберете на кое място трябва да направите максимално ясен контур и къде само трябва да загатнете границата, е достатъчно да разгледате тези места на репродукцията – образец!

ПОМОЩНИ МАТЕРИАЛИ И ТЕХНИКИ

Преди започване на работа покрийте масата с вестник или лента, и си осигурете ярко, но не биещо на очи осветление, а също се запасете с клечки за зъби и тупфери(клечки за уши): с клечките ще може да нарисувате дори и най-тънката линия, а с тупферите ще можете да отнемете излишната боя или да оправите неудачно поставената боя. Допълнително може да Ви потрябват четки с най-добро качество и различни диаметри, палитра и даже триножник, ако имате намерение да рисувате сред природата. Не забравяйте да си подготвите бурканче, което трудно се разлива, а също и да сложите еднократни салфетки. Не бързайте да отваряте всички бурканчета с боя на веднъж, защото акрилните бои лесно се сгъстяват. Отваряйте ги последователно, номер след номер.

АКРИЛНИТЕ БОИ ИДЕАЛНО ИМИТИРАТ КЛАСИЧЕСКИТЕ МАСЛЕНИ БОИ И ЗАТОВА РИСУВАНИТЕ ОТ НАС КАРТИНИ ПО НОМЕРА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОВЪРШЕНИ И ПОСТАВЕНИ В ПОДХОДЯЩА РАМКА. На всеки сюжет подхождат рамки с различни елементи , които са позлатени или посребрени. Така изображението придобива обем и е още по-въздействащо!

Когато приключите с рисуването, опитайте се да оцените рисунката си отстрана – от 3-4 метра може и да видите някакви недостатъци! И не на последно място - помислете за рамката, която ще използвате, защото и тя създава усещане на завършеност.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ

Ако изцапате дрехите си или друго с акрилна боя – изплакнете с хладка вода /под 30 градуса/, използвайте сапун и след това изплакнете добре. След това изперете с перална машина. Ако боята вече е засъхнала върху плата внимателно изстържете и изперете с хладка вода. Ако не се отстранява използвайте терпентин или лакочистител за нокти /проверете дали материята позволява/. Не перете изцапаните с акрилна боя дрехи с гореща вода – горещината фиксира боята.

ДЕЦАТА трябва да работят само под надзора на възрастен. Боята да не се поглъща. При контакт с очите – незабавно измийте с хладка вода и потърсете лекар!

АртИвет отново поставя високи изисквания към продуктите, които предлага - картините по номера. Освен високо качество на използваните материали и принт, безвредни бои и пълен комплект необходими материали ArtIvet.com предлага невероятни картини и изискани изображения.

ГАРАНЦИЯ ЗА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

В случай, че закупеният от Вас продукт не отговори на очакванията Ви, Вие може да го върнете в срок до 14 дни след получаването му, съгласно Общите условия на сайта Artivet.com, и ние ще възстановим заплатената от вас сума.

Доверете ни се!

  • Ние предлагаме продукт най-високо качество!
  • 99% от нашите клиенти изразяват удовлетвореност от нашата продукция.
  • Пазарувате безопасно и сигурно

Ако вече и Вие самите сте натрупали достатъчно опит, ще се радваме да споделите свойте отзиви в коментарите по-долу. ⬇