Диамантените гоблени са хоби, набрало полулярност последните няколко години и претърпяло експанзия по време на пандемията. Благодарение на този факт, предлагането стана изключително голямо и да се отсее качествения продукт се оказва изключително трудно за всеки, навлизащ тепърва в тази територия. 

Ето и нашите съвети, благодарение на които можете да изберете истински, качествен диамантен гоблен, за който няма да съжалявате и ще украсява гордо дома Ви още дълги години:

За какво да следим при избора?

  • При избора на модел и доставчик, основното което трябва да се следи е броя на цветовете - това едно от качествата на диамантения гоблен, на които държим изключително много в подбора на сайта ни. Този брой допринася за получаване на пълноцветен, изразителен, наситен и красив диамантен гоблен.
  • Друга, основна характеристика е броя на фасетите на самите диамантчета. От там се определя колко блестящ ще се получи крайния резултат. Истинския продукт е винаги с голям брой фасети.
  • Потърсете снимки на изработени вече гоблени, за да си дадете сметка как ще изглежда модела когато е завършен. Основно правило е, че колкото по-голям е размера на гоблена, толкова по-изписан (детайлен) става.
  • Винаги избирайте доставчик, който предлага избор на размери и форма на диамантите. Не оставяйте друг да взема решения вместо Вас. Както добре знаете, кръглите диаманти са по-подходящи за начинаещи, защото не се събразявате как ще ги завъртите при поставяне, докато квадратните диаманти са предпочитания избор на напредналите

Как да се предпазим от "ментета" ?

И понеже пазара на диамантени гоблени е изключително динамичен, често явление е и появата на фирми еднодневки, търсещи бързи печалби, предлагайки нискокачествени продукти със занижени цени.

  • Една от най-честите практики на тези фирми е обявяването на габаритния размер на канавата, с включени празните полета обграждащи самото изображение. Тази практика е изключително некоректна и се наказва от контролните органи.
  • Друг признак, по който можем да различим ниското качество е и предлагането на т.нар. диамантени гоблени с рамка - всъщност няма никаква рамка. Това са същите онези евтини, нискокачествени модели, за който търговеца в търсене на "примамка" за клиентите си е добавил някаква плоскост за гръб.
  • Още едно нещо, от което пестят "търговците" е че не слагат пинсета в комплекта или слагат пластмасова такава. Оправданията им са най-различни, но истината е че качествената, метална пинсета е задължителен аксесоар в комплектовката на диамантения гоблен.
  • Ако диамантчетата са насипани в една кесийка целият цвят - това са мъниста с по-ниско качество, които са били насипни и са били "претеглени" при комплектовката - сеченията (фасетите) им са по-малко и блясъкът им е по-малко.
  • Ако върху залепващия пласт имате прозрачно фолио - попаднали сте на бюджетен продукт със съмнително качество.